| De voorziene dakverdieping op het Allianz-gebouw moet verdwijnen uit de nieuwe plannen.

De Brouckèreplein: opvolger Brouck’R moet het zonder dakhotel doen

Eva Christiaens
© BRUZZ
05/07/2022
Updated: 05/07/2022 18.49u

Het Brussels Gewest komt met nieuwe voorwaarden voor de bouwplannen aan het De Brouckèreplein. Dat moest, nadat de Raad van State de vergunning voor het vorige Brouck’R-project had vernietigd. De belangrijkste aanpassing ligt op het dak: de omstreden extra verdieping komt er niet.

Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). Het project Brouck'R gaat over het bouwblok tussen het De Brouckèreplein en de Lakensestraat, met uitzondering van de UGC-cinema. Achter de historische gevels willen ontwikkelaars Immobel en BPI 180 woningen, een hotel en studentenkoten bouwen. De sloop is daarvoor al begonnen en zelfs bijna rond, maar in april schorste de Raad van State de vergunning voor het project. Die was volgens haar onvoldoende gemotiveerd door het Brussels Gewest. Sindsdien liggen de werken stil.

Intussen ligt er achter de gestutte gevels wel een kale vlakte in het centrum van de stad. Om impasse en langdurige procedures bij de Raad van State te vermijden, beslist Smet nu om de vergunning zelf in te trekken. Hij legt meteen bijkomende voorwaarden op aan de bouwpromotoren voor een vervolgproject. De eisen gaan vooral over het dak, verduidelijkt zijn kabinet. “Het volume op het dak moet verdwijnen,” zegt woordvoerder Damiaan De Jonge.

“We hebben tijdens de hele vergunningsprocedure de voor- en nadelen van dat extra volume benadrukt”

Pascal Smet, staatssecretaris voor Stedenbouw

Met dat volume bedoelt het kabinet een extra verdieping bovenop het oude Allianz-gebouw, op nummers 12 tot 30 van het De Brouckèreplein. In de vorige plannen kwam daar plaats voor hotelkamers. Een doorn in het oog van stadsverenigingen en al eerder een discussiepunt in de vergunningsprocedure. “We hebben tijdens de hele vergunningsprocedure de voor- en nadelen van dat extra volume benadrukt,” zegt De Jonge. Het nadeel, waar ook buurtbewoners voor vreesden, was de impact op het uitzicht van het plein. Het voordeel, dat uiteindelijk de doorslag gaf, zat hem volgens Pascal Smet in de extra ruimte die erdoor bijkwam in de dichtbevolkte stad.

Schuin dak

Maar die extra ruimte om te wonen of overnachten komt er dus niet meer. Het Gewest vraagt van de promotoren een klassieker, schuin dak met behoud van de historische dakkapellen langs de voorgevel. Het is nu aan Immobel en BPI om samen een nieuw ontwerp in te dienen. Dat is er vandaag nog niet.

De twee ontwikkelaars laten weten dat ze alvast volop aan nieuwe plannen werken. "Ook al betreuren wij de situatie die door deze opschorting is ontstaan, toch werken onze teams hard aan een creatieve oplossing om deze uitdaging om te zetten in het opmerkelijke project dat wij altijd voor ogen hebben gehad voor deze uitzonderlijke locatie," reageert Jacques Lefèvre, CEO BPI Real Estate.

Overleg met verscheidene stakeholders vindt plaats om zo snel mogelijk met een aangepast ontwerp voor het project te komen. "We zien dit ook als een kans om van deze ervaring te leren. We zijn ervan overtuigd dat een open en constructieve dialoog met alle betrokken partijen positieve oplossingen zal opleveren voor de stad, haar inwoners en al haar gebruikers," aldus Adel Yahia, Managing Director Immobel Belgium.

1795 Beeld Brouckereplein

| De gevel van het oude Allianz-kantoor blijft behouden.

Het blijft dus afwachten of Brouck’R nog plaats zal maken voor een hotel, nu het voorziene volume ervoor verdwijnt. “Zelfs zonder die dakverdieping heeft een extra hotel in het stadscentrum geen zin. De bestaande hotels raken al niet volgeboekt,” vindt Mohamed Benzaouia van Inter-Environnement Bruxelles (IEB), een van de verenigingen die bezwaren had op het vorige project. “De overheid moet grote bouwprojecten omkaderen, niet zomaar overlaten aan de marktlogica van promotoren. Wij vragen een project met oog voor de buurt en de bewoonbaarheid.”

Nieuw openbaar onderzoek

Niet alleen het hotel was een discussiepunt voor IEB en andere stadsverenigingen, ook de impact op het erfgoed was dat. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) noemde de sloop al eerder een “totale vernieling” en gaf een negatief advies voor de vergunning. Toch stelt het Gewest nu geen verdere eisen voor de afbraakwerken. Die zijn toch al “quasi rond”, zegt Smets woordvoerder.

Vanuit de Stad Brussel sluit schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) zich aan bij het Gewest. “We willen absoluut vermijden dat de site in het hart van onze stad lange tijd een braakland blijft. Wij kijken uit naar het voorstel van Immobel,” besluit Persoons. Als dat voorstel tijdig opduikt, zou het nieuwe, openbare onderzoek na de zomer kunnen starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Brouck'R , Pascal Smet , urban.brussels , De Brouckèreplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni